Pintaraapaisu raiskauskulttuurista

Donald Trumpin vuonna 2005 nauhoitettujen seksististen puheiden vuotamisesta on kulunut jo kolmatta viikkoa, mutta edelleen asiasta riittää sanottavaa ainakin amerikkalaisessa mediassa. Ja hyvä niin. Mies, joka leikkii Al Caponea jättämällä verot maksamatta ja siinä sivussa haukkuu kaikki rotuun, ikään ja sukupuoleen katsomatta, mutta ei löydä kuitenkaan itsestään mitään vikaa, ansaitsee niskaansa kaiken loan mitä vain voi esiin kaivaa. Kaikki stephencolbertit ja johnoliverit ovat jo asiaan omilla osuvilla tavoillaan kommentoineet, mutta mielestäni Trevor Noah kuvaili asiaa parhaiten: "It feels like more people are focused on "He said 'pussy.' It's not about that. It's about him saying he forces himself on women."

Juuri tämä on ongelman ydin: ihmiset kuulevat sanat, mutta eivät näe tekoja niiden takana. Noah korostaa tätä erinomaisella esimerkillä:
Ja loppujen lopuksihan vastuuseen joutui Billy Bush, Trumpin bussikaveri ja Today Show'n juontaja, mutta mies, joka on vuodon jälkeen esiintulleiden todistusten perusteella hyväksikäyttänyt useita naisia ja joka vastaa syytöksiin vähättelemällä näiden ulkonäköä ja omaa kiinnostustaan heitä kohtaan (ja jälkeenpäin valehtelee kolmannessa väittelyssä, ettei koskaan näin sanonut), saa jatkaa kampanjaansa.

Trump on kuitenkin vain ikävä, niljakas pintaraapaisu isompaan aiheeseen: seksuaalisen väkivallan hyväksymiseen yhteiskunnallisella tasolla eli raiskauskulttuuriin. On järkyttävää, että niin paljon tai vähän valtaa kuin Yhdysvaltain presidentillä onkin, paikkaa saa tavoitella limanuljaska, joka myöntää hyväksikäyttävänsä potentiaalisesti ketä tahansa vastaantulevaa naista. Sitäkin järkyttävämpää on kuitenkin se yhteiskunta, joka tätä räkäpalloa tukee ja joka ei näe karkeiden sanojen takana suurempaa ongelmaa. Trump, hänen alaisensa ja äänestäjänsä ovat kuvailleet vuodettujen nauhojen keskustelua "pukuhuonekeskusteluksi" (locker room talk), mikä ainakin heidän mielestään tuntuu olevan osa mieskulttuuria ja mitä jokainen mies tekee. Noidankehä tästä muodostuu kun otetaan mukaan toinen yleisesti käytetty vastaus: Eivät kaikki miehet!
(https://twitter.com/GynoStar/status/784924920996179968)

Naiskulttuuri on täysin päinvastainen. Siinä missä miehille opetetaan maskuliinisuuden merkitys vapauttavana ja ylempiarvoisena, taotaan naisten päähän juuri vastakkaiset opit. Feminiininen on automaattisesti heikko ja alistettu, varo ja kunnioita miehiä, kartoita ympäristösi ja vältä pimeitä, suljettuja paikkoja, sillä niissä saattaa vaania mies, jota sinun tulee pelätä ja kunnioittaa, vastustaa ja totella, kaikkea yhtä aikaa. Naiskulttuurissa pukuhuonekeskustelutkin ovat täysin toisenlaisia kuin mieskulttuurissa:
(https://twitter.com/caitlin__kelly/status/786706783150678016)

Luojan kiitos kaikki miehet eivät puhu pukkarissa samalla tavalla kuin presidenttiehdokas Trump edes läpällä, mutta jokaisessa naistenvessassa, pukuhuoneessa, keittiössä, yökylässä, kaikissa naisten tiloissa on käyty läpi samat sanat: suojaudu, välttele, varo.

0 Kommentit