Kasvissyöjän kannalta loistavaa elää samassa taloudessa intialaisten kanssa, sillä niin paljon saa aikaan ruokavammainenkin muutamalla perunalla ja läjällä mausteita. Olen napostellut jo kaksi vuotta Ranin curryja ja dhaleja, kotona tehnyt ensinmainittuja itsekin, mutta nyt vasta uskalsin mestarin katseen alla kokata intialaista täällä. Herkkua tuli, ja sillä maustemäärällä sietääkin. Laitan nyt ohjeen tähän niillekin, jotka eivät ole kokkailuistani Suomessa päässeet nauttimaan ja pelkäävät tehdä currya (kuten minä aluksi pelkäsin), koska "se ei maistu itsetehtynä miltään".

Tein peruna-porkkanacurrya sekä papu-kesäkurpitsaa. Pohja on molemmissa sama, nimittäin:

1 sipuli
tomaattitahnaa
noin 1 tl kurkumajauhetta
noin 1 tl kuminansiemeniä
noin 1 tl curryjauhetta
noin 1 tl chilijauhetta
noin 1 tl garam masala -jauhetta
öljyä

Lisäksi kattila, suht iso, koska annos on myös kookkaan puoleinen.

Lorauta öljyä kattilaan ja kaada joukkoon mausteet. Mausteet periaatteessa poltetaan öljyssä ennen muiden aineiden lisäystä, mutta ei tarvitse jäädä odottamaan että koko roska on pikimustaa. Nakkaa joukkoon silputtu sipuli ja kypsennä ne pehmeiksi. Lisää tomaattitahna.

Lisäksi:
porkkanaa
perunaa
kesäkurpitsaa
herneitä
munakoisoa
myskikurpitsaa
kanaa
härkää

Mitä ikinä keksii, sillä kun pohja on valmis, heität loput aineet joukkoon (minähän en lihan kypsentämisestä tiedä enää mitään, joten älkää kysykö minulta) ja aina jos näyttää siltä että sotku on liian kuivaa, lisää vettä. Peruna-porkkanacurrya tehdessäni lisäsin vettä ihan reilusti että ehtivät kypsyä ja myskikurpitsacurryyn laitan aina purkillisen tomaattimurskaa ja saman verran vettä.

Perunoiden ja porkkanoiden kypsentämisen kesti reilusti pidempään kuin kesäkurpitsoiden, ja myskikurpitsaakin täytyy kypsentää noin 40 minuuttia. Kokeile milloin kasvikset ovat kypsiä, maistele onko curry tarpeeksi mausteista ja lisää mikä tuntuu hyvältä. Tämä ruoka on kuin mikä tahansa muukin: kun siihen saa rutiiniotteen, tietää täsmälleen mikä maustemäärä kelpaa.

Raastettu inkivääri on ehdoton joissain curryissa, esim. juuri myskikurpitsacurryyn raastan aina kokonaisen inkiväärin ja se sopii mielestäni erinomaisesti juuri tomaattipohjaisiin kasviscurryihin. Niin ikään tuore korianteri on omiaan täydentämään ruoan silputtuna koristelisänä.
Maistelin ensin kesäkurpitsacurrya ja nautin sen pitaleivän kanssa, koska kaupasta ei saanut zapatia ja ruoan noukkiminen lautaselta on helpompaa ohuella leipäviipalella kuin paksulla naan-leivällä. Riisi on henkilökohtaisesti käynyt todella turhaksi, sillä rakastan leipää ja jos lisukkeen currylle tarvitsee, se on ehdottomasti pitasiivut tai Ranin leipoma zapati.



Jälkiruoaksi muutama torstaikarkki ja päälle hyvät naurut, kun Moshi joogasi patterilla.

0 Kommentit